click...click...click...

tekan je, senang cte...~

Saturday, July 17, 2010

hutang seringgit dibawa mati...~

salam...selamat pg,huhu...mmg aku slalu menulis pepagi buta je,huhu...ari ni sgt sibuk + penat coz dr pg lg aku dah kuar rumah nk kena jmpa org...nk dkt senja br blk...br lepak kejap men Fesbuk, ada member aku ajk kuar lg....dah pg buta br blk...segala assigment x buat lg,mmg esok masak la aku,huhu...

okay2,cukup la mukadimah bebel aku hari ni....mari kite borak2 pasal entry ari ni...HUTANG...~ aku mmg cukup sensitif bab2 hutang ni...aku x suka berhutang dan mmg x suka org wat2 lupa pasal hutang dgn aku...aku kalo blh nk elakkan menda2 cmni...aku paling lme berhutang pon 2 ari,pastu mmg aku byr blk...kalo mmg terdesak sgt pon maybe paling lme sebulan la,2 pon hutang dgn kakak sendiri,huhu...

aku kat U slalu kena target jd klas rep...bkn aku nk pon,tp kalo satu klas dah tunding jari kat aku,nk wat cmna lg kan??jd aku cba sedaya upaya aku wat yg terbaek...nk d jadikan cite,dah mmg dasar klas rep,mmg keje fotostat note utk dak2 klas menjadi perkara biase....bkn aku mls or kedekot tenaga....tp dah mmg tabiat org kite,pandai amik note fotostat 2,bkn nk reti bayar...men ambik je...aku x ckp pon nk blanja korg...dah le penat print mlm2 buta,pastu kena g kdai fotostat,fotostat utk diorg...bayar pon mls??...ble aku up kan sket harga,mula la kate mahal la,ape la...haish...berkira sungguh...rokok,topup & menda2 remeh laen blh lak bli,note yg ntah bpe hengget pon berkira...ilmu nk berkira susah la....~

ni satu lg kes...bkn nk ungkit la kan...tp bli aku mntk duet fotostat,die ckp nk byr esk....ok fine...aku x kesah....tp ble mntk esk,die kate aku ni berkira la,ape la...ape cte ni bai??smlm ckp cmna??hey,aku ni bkn muka tembok nk mntk2 duet org,tp kalo dah janji nk byr,kena la byr...even seringgit pon,kalo dah name nyer hutang,sampai mati taw di bawak... korg jgn men2...korg x pikir betape pedih nyer ati aku ble org hina aku ni kedekot la,berkira la....kalo korg nk free,buat sendiri la!!!


di sini aku ada sediakan beberapa link drpd beberapa blog yg aku baca utk entry kali ni, antara isi2 menarik aku sempat highlight utk korg:

Kepada orang berhutang pula, sebaik-baiknya berusaha dengan tangan sendiri sebelum mengambil keputusan meminta-minta atau berhutang dengan orang lain. Orang yang suka berhutang seolah-olah menafikan kebolehan yang ada pada dirinya untuk berusaha sendiri mencari rezeki keperluan hidup.

Rasulullah turut memberi ingatan bahawa jika seseorang itu meninggal dunia, sedangkan dia masih berhutang, dosanya tidak akan diampunkan walaupun dia mati syahid dalam peperangan.

Hadith : Sabda Rasulullah s.a.w yang maksudnya:” Berhati-hatilah kamu dalam berhutang, sesungguhnya hutang itu mendatangkan kerisauan di malam hari dan menyebabkan kehinaan di siang hari.” [Riwayat al-Baihaqi ]

antara pengajaran ayat - Hutang wajib dibayar sesuai dengan waktu yang dijanjikan iaitu tidak menangguh-nangguhka nnya. Adalah dikira berdosa bagi orang yang tidak mahu membayar hutangnya dengan sengaja walau bagaimana kecilpun hutang tersebut.

3- blog Islam Digest - Hutang dalam Islam
Antaranya disebutkandalam hadis yang diriwayatkan oleh Imam Ahmad, Tirmidzi dan Ibnu Majah,sabda Rasulullah Sallallahu Alaihi Wasallam yang maksudnya:"Roh seseorang mukmin itu tergantung-gantung (yakni dihalang daripada tempat yang mulia) dengan sebab hutanngnya sehinggalah hutangnya itu
dilunaskan."

Dalam hadis yang diriwayatkan daripada Ibnu "umar Radiallahuanhu Rasulullah Sallallahu Alaihi Wasallam bersabda yang maksudnya:"Sesiapa mati, sedangkan dia msih menanggung hutang satu dinar atausatu dirham, maka akan diambilkan (ganti) daripada kebaikannya, kerana di sana tidak ada dinar dan tidak ada pula dirham." (Hadis riwayat Ibnu Majah).

4- blog Zaharuddin Hj Abd Rahman - Fenomena Hutang & Keburukannya

Lebih buruk lagi apabila terdapat sesetengah individu yang meminjam dengan niat untuk tidak memulangkan kembali. Sebagaimana Sabda Nabi SAW :

من أدّان أموال الناس يريد أداءها أدى الله عنه , ومن أخذها يريد اتلافها أتلفه الله

Ertinya : Barangsiapa yang meminjam harta orang lain dengan niat ingin mengembalikannya, Allah akan mengembalikan pinjaman itu, namun barangsiapa yang meminjamnya dengan niat ingin merugikannya, Allah pun akan merugikannya" ( Riwayat Al-Bukhari, 2/83 )

p/s: kalo ada sape2 yg ada ingat aku ada hutang dgn die,cpt2 la mintak...jgn malu,jgn segan...aku akan byr walau apa cara skali pon...aku xkan hina korg...plzz,aku x mo masalah hutang ni mnyusahkan aku ble aku dah mati nnt...~



2 comments:

Dark Half said...

tp btol la...zaman skrg ni org buat main² je psl hutang...bleh ignore² cam takde apa yg berlaku

itu baru hutang study notes, bila dah keje nnti, utang kete, utang rumah, utang PTPTN, laaagi la..

kalau masa study xleh bg komitmen, apalagi bila dah hadap dunia sebenar nanti

amer_hoosynie said...

Dark Half : kdg2 menda remeh cmni org x amik port...kalo blaja pon x dpt berkat,cmna time dah keje nnt...blk2 kita nk guna ilmu 2 jgk...mmg seluruh idop x berkat...~

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails