click...click...click...

tekan je, senang cte...~

Thursday, July 22, 2010

MLM...sejauh mana kebenarannyer??...~



salam...slmt pg...hee...dah bpe ari x tulis blog,sibuk memanjang...now pon tgh ada keje,tp mls nk wat,huhu...lgpn esk klas tghari,so esk je la buat eh...aku sbnr nyer x taw nk membebel ape pg buta ni...tp tgh belek2 blog member aku td,tetiba ada terbaca entry die psl MLM...kebetulan aku ada pengalaman psl menda ni,ape slh nyer aku kongsi kat korg suma...

kalo korg nk taw,aku ni pnh join MLM dlu...ala,bese la time br masok U dlu...mana taw psl menda2 mcm ni....dak2 senior plak mmg target dak2 junior jd mangsa diorg...1st time aku knl MLM ni ble ada sorg brader ni ada singgah bilik aku kat asrama dlu...die ni under U**rend...mcm bese,masok2 ayt nk manis je...jd aku pon bg la masok....mula sesi closing antara bdk2 bilik aku n diorg ni...pok pak pok pak dok cte....aku hnya angguk saje....dak2 bilik aku pas sorg2 kuar,konon nyer nk g bilik air...celaka...last2 tggl aku sorg je dlm bilik 2...aku ni bkn la jenis kurang ajr,nk halau org cmtu saje...jd,aku dgr je la....nk jg ati senior la katekan...

aku ingat lg 1st soklan die tnya aku...ko nk pkai kete ape??soklan biase d ajukan pd mangsa2...Gen2??satria Neo??BMW??xda hal...~korg ble capai pendapatan 5 angka dlm sebln....demn!!!perasaan aku mula membuak2...teruja kot...mana nk cr 5k dlm sebulan??duet loan pon br rm2500 satu sem...die ada tunjuk cek bank yg die dpt...beribu jgk ar..aku mula rasa berminat....tp aku ckp kat diorg,nk pikir dlu...nnt pape hal aku roger die blk....


pas beberape ari,aku mula lupa psl menda 2...aku dah mula sibuk dgn assignment & projek kat U....tp nk d jadikan crita la kan...satu ari 2,time aku tgh jln nk g klas,aku ada nmpk sorg mamat ni....muka agak familiar...mcm pnh jmpa...ble aku dok ingat2 blk,die la brader dok bg ceramah psl MLM kat bilik aku tempoh ari...daa...~mmg aku x sangka ape yg aku nmpk...seorg yg aku rasa berjaya dlm bisnes MLM hanya naek moto Honda C70??buruk plak 2....haish...~

aku mula sedar yg aku hampir2 kena tipu dgn mamat setan 2...mmg tuhan nk bg aku petunjuk time 2...aku btol2 bersyukur....kalo x mmg habis duet loan aku dek nk join menda2 mngarut neh...~

p/s: pikir dlu seblm buat sesuatu keputusan...jgn terburu2...takot nnt mnyesal x sudah...

iklan: nnt kan siri kedua psl MLM aku....time ni aku dah terjerat,DEMN!!!




6 comments:

kyo_9 said...

hmm.. ak lagi best.. member cakap nk tlg bapak dia yg ada masalah kewangan.. ak pon kasi la pinjam alang2 waktu tuh bulan puasa.. best nyer dgr dari member lain konon nyer member tuh guna duit yg ak kasi ntk join MLM -_-"

Dark Half said...

haha..tuhan nak tunjuk pada kau sebab ko budak baik kot..(x halau senior tu)

aku penah jugak dibrainwash dgn geng MLM ni (jiran sendiri). apa yg aku bleh cakap, diorg (jiran aku tu) memang tak ikhlas langsung!!!(based on my xperience). memula datang umah konon nak pinjam notes/buku (aku baru je grad time tu..), sekaaali dok pokpek pasal menatang ni, dah tu paksa mak aku beli produk diorg. aku cam nak sound yg kurang ajar je tp sbb jiran, buat diam jer la..

pada aku, kalau korg nak buat MLM, nak tarik downline sume ok, tapi berlaku jujurlah.jgn tipu! aku x penah percaya dgn MLM

amer_hoosynie said...

Dark Half: mungkin aku bdk baek time 2 kot,hahaha...org kalo dah desperate mmg ske paksa2...cba la MLM ni mcm pisang goreng panas,xda nyer diorg nk paksa2...sorg x mo,10 lg dtg...tp suma 2 x berlaku...hanya angan2 kosong...~

kyo_9: bagus nyer member2...so,ape lg...ko g jmpa die ckp camni..."ko dah join MLM kan??dah kaya kan??sila byr hutang ko skrg..."...tgk cmna die blh byr ke x...~ =D

eDdY said...

aq pon banyk gak crite pasal mlm ni...
tpi satu jer tip yg aq guna pkai sampai skank...
sebelum org tu bukak mulut..aq halau dulu...
nmpak cam kuang hajar (memang pon)...tpi ader aq kesah..haha

amer_hoosynie said...

eddy: diorg mcm sampah!!!kasi tambah org miskin kat negara kita ni...

amer_hoosynie said...

eddy: diorg mcm sampah!!!kasi tambah org miskin kat negara kita ni...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails