click...click...click...

tekan je, senang cte...~

Friday, December 31, 2010

GEMPAR : Parking kereta utk ahli freemason…~


Salam semua…

Baru2 ni aku ada kuar dgn adik aku bli brg… kebetulan parking sume full, terpaksa la aku dok dlm kete sementara adik aku bli brg die…tgh bosan2 gila babi tu, aku pon usha la awek yg lalu lalang dpn aku…mana taw ada plak yg sangkut plak kan,huhu….

Tetiba aku tersedar sebelah tmpt aku parking tu ada parking reserve…bese ar, tokey kedai mesti nk parking depan kdai die…dah jd lumrah manusia, PEMALAS belaka…mana blh parking jauh2, nnt hilang lemak2 kat perot tu…nnt x nmpk la perot boroi, baru nmpk mcm tokei kdai,huhu…

TAPI….yg aku konfius lg heran sesangat ni dgn die punya ‘sign’….plik bebenor…btol2 buat aku terpikir sampai hari ni, adakah beliau seorang yg berniat jahat??

Mesti korang nk sangat tgk kan ape kebenda ‘sign’ aku nmpk tu kan?? Jgn riso, aku ada klik..klik aku pnya camera enset aku yg x seberapa canggih ni…2MP je…jom layan…ZASSS…~





tgk ni...haa...~

ni gmbr lebeh dekat kalo korang rabun sgt...


Haa….amacam??takot x??kat ctu ada bentuk segitiga….ada plak mata kat atas die…huhhh, btol2 buat aku takot taw…~

p/s: aku suspek tuan kedai ni adalah AJK Kebersihan utk ahli Freemason kat daerah ni… =D

Tuesday, December 28, 2010

Ape yg x kena dgn Jelajah One Malaysia (JOM)…~??


Salam semua…

Dulu…aku still ingat lg…ble ada sesetengah org x senang duduk ble tgk program Sure Heboh (skrg Jom Heboh) ni makin hari makin mendapat sambutan…aku ingat ape la yg diorg x puas hati sangat…rupanya dgn tajuk program tu saja…haihhh…~mereka kata tajuk yg digunakan menggunakan bahasa rojak…

Dgn berat hati & dgn penoh terpaksa, pihak TV3 sudah pon tukar program tu jd Jom Heboh spt yg kita tahu skrg…demi memuaskan hati semua pihak…~mungkin itu kesilapan mereka, x teliti btol2 kesan yg mereka akan tanggung suatu hari nnt…tp ape diorg kesah, syarikat sebesar Media Prima tu…ape lah sgt stakat nk tukar tajuk…

Dan aku btol2 PUJI sikap mereka yg menegur pihak TV3…mungkin mereka ni dr Persatuan Pencinta Bahasa kot…baiklah!!! Kalo korang btol2 korang ni cinta & sayang dgn bahasa ibunda kita ni, aku gunakan isu yg sama utk CABAR korang utk menegur pihak penganjur yg juga berkaitan program kerajaan Malaysia ni, utk meMAKSA mereka menukar nama program ni supaya x jd bahasa rojak!!!

ADA BERANI???

p/s: jgn berani nk bersuara dgn org tertentu saja, biar kita teguh dgn pendirian!!!

Saturday, December 25, 2010

Konspirasi program realiti : penonton jd mangsa…~



Salam semua….

Korang mesti taw kan pasal program realiti?? Kalau dulu kita digemparkan dgn Akademi Fantasia…skrg dah makin byk program cmni kat tv…x kira saluran percuma atau berbayar…antara yg aku ingat & aku follow sket la, Raja Lawak…Pilih Kasih…Mentor…dan x lupa juga sket masa dulu program Anak Wayang…

Macam biasa la, spt yg kite tahu…biasanya dlm mggu kedua ada penyingkiran…kalau dulu undian dikira 1 sms 1 undi…skrg mereka makin advance…1 sms boleh sampai 10 undi…korang boleh fikir logik x, ape yg mereka cba lakukan??

Sbnr nya system undian sms ni semmg lah x adil…betul…pihak penganjur kata penonton boleh undi sape yg mereka suka…juara terletak d tgn penonton…aaahhhh, itu semua alasan!!! Berapa byk diorg untung bile rancangan cmni d buat?? Berjuta2…..

Dari mana diorg dpt sume duet ni?? Korang la!!! Mereka cba mngaburi mata penonton dgn undian sms… knp aku ckp x adil??meh cni aku nk kongsi sket pendapat aku…aku amik contoh program Raja Lawak la…kalo korang follow, korang mesti kenal dgn ChaCha(aku x sure ejaan cmna)…korang boleh nilai sendiri kualiti beliau…merapu, lawak bodoh & syok sendiri…bkn nk kutuk…tp cma nk tahu…cmna org mcm ni blh bertahan dlm program ni bermggu2??sedangkan peserta yg lg bagus dr die dah pun tersingkir??

Satu…mungkin die ni ramai sanak-saudara & rakan2 yg mngundi die…kedua….mungkin die ni berasal dr org kaya…undian pukal yg pihak penganjur cba perkenalkan sedikit sebyk menenggelamkan lg peserta2 yg lebeh berbakat TAPI bkn berasal dr org yg senang….

Kalo pihak penganjur btol2 ikhlas nk cr undian yg btol2 telus…knp x buat 1 undi utk 1 nombor telefon??bkn kah itu satu yg lebeh munasabah??atau nk lg bagus, peratus markah dr juri 80% dan dr undian penonton hanya 20%...sekurang2 nya 20% itu digunakan utk markah peserta yg terlalu dekat…

Tp mungkin pihak penganjur ada ALASAN tersendiri…utk menutup mulot org yg menghalang mereka dr menjadi lebeh KAYA!!!

X mustahil suati hari nnt, akan keluar 1 sms, 100 undian….~mmg x mustahil…manusia x pernah puas…kalo boleh nk kaut semua duet rakyat kita ni…

p/s: aku puji sistem juri Idola Kecil yg mnggunakan 100% kuasa dr juri professional…barulah si KAYA x boleh memanipulasi si MISKIN…~

Sunday, December 19, 2010

Gelagat student universiti : awal, pertengahan & akhir semester…~


Salam semua…

Tak lame lg kebykan student2 uni akan kembali ke kampus masing2… kat cni aku nk mngucapkan tahniah kpd yg mendapat result2 gempak2… pd yg terkandas dipertengahan jalan, jgn putus asa… blh cba lg semester yg bakal muncul ni… result aku?? Bese2 jer… x yah cte la… bg yg knl sape aku, diorg blh jangka result aku cmna,huhu… xla sampai tahap Einstein, tp xda la sebodoh Didier Drogba amik penalty baru2 ni… sedang2 sajer…

Tp kan, korang ada terpikir ke ape yg korang lalui tiap2 sem mcm same je… yg berbeza cma silibus dlm subjek, tp ape yg dilalui tiap hari, tiap sem sama je… nk tahu?? Jom usha….~


Awal semester…

1. 1- Duet pinjaman – perrrgghhh…ini yg paling d tggu2… selagi duet x abis, slagi tu la mcm2 x ckup… itu nk bli, ini nk bli… tgk dlm akaun duet beribu, tgn ketar2 nk tekan ATM… sehari kalo x tekan mesin tu, rasa mcm x sempurna hidup…waktu2 cmni la segala Uptown, Downtown & suma pasaraya d banjiri student uni… kalo kat Mesia ni biasanya org sambut Year End Sales (YES), diorg ni sambut Semester Start Sales (3S)… ramai peniaga x taw menda ni… kalo diorg combine dua sales ni, kompom kaya-raya…

2. 2- Study – awal2 sem beb…ape ada hal?? Studyyy?? Ape tu?? Xda perkataan study dlm pikiran masing2… sape study awl2 sem, mmg buang tebiat…cpt2 g hantar member tu jmpa bomoh…mana taw kena sampuk dgn Mambang Tanah…

3. 3- Attendance – gila kau…awl2 sem ni mmg mood blaja blm dtg…time kat rmh mana pernah bgn tdo sblm matahati terpacak ats kepala…tiba2 je kena bgn pagi2 buta nk gi klas…mmg potong stim beb!…mlm semlm tgk bola sampai ayam dah berkokok br nk blk, mmg ‘x la’ muncul kelibat dlm klas…

4. 4- Berfoya2 – pusat karaoke, snuker, boling x putus2 org dtg… rasa mcm x sedap ati je kalo duet byk dlm poket…rasa mcm nk belanja je… nk belanja member, member tu pon tgh ketar2 nk ‘buang’ duet jgk…haihhh,cmna tu??tokey2 kedai pusat hiburan hanya mampu tersenyum sampai ke telinga…~

Pertengahan semester…

1. 1- Duet pinjaman – duet sudah pon mencecah paras AMARAN! Masing2 cba utk berjimat cermat… kalo nk beli pon, bli ape yg patot jer…tempat spt Uptown & mall2 sudah kembali pd angka normal…tokey2 still boleh survive dgn keuntungan besar yg mereka dpt 2 bln lepas…mesin2 ATM kembali lengang…

2. 2- Study – masing2 dah mula buka buku…masing2 dah mula berjinak2 dgn pen & liquid paper…x lme lg dah nk Test…kalo x, harammm nk bukak buku…tp ada jgk pemalas mcm SETAN…kalo name pon mls mcm setan, jd kawan die kompom la si TOYOL…mereka ni sgt akrab ble tiba musim Test or Exam…saling memerlukan antara satu sama laen..sooo sweet….~

3-3- Attendance – time ni la mereka2 yg kaki ponteng klas sedang bertungkus-lumus mngira berapa jam lg diorg boleh ponteng…kalo dah cecah 80%, alamatnya kena ngadap org atasan yg ‘bengis lg buas’!!!! time ni jgk la senarai attendance full…suma hadir!!! Tp…………yg dok blakang terkulai atas meja dgn air liur basi meleleh kat mulot…dtg x dtg same je…ble lecturer tnya, blk2 org yg sama jgk yg jwb…yg kaki ponteng blur memanjang…~

4. 4- Berfoya2 – karaoke??snuker?? boling?? Sori ar beb…gua tgh menabung skrg ni…hujung taun ni gua nk hantar nenek gua gi haji…nnt nk bayar tambang flight x cukup plak…gua skrg karaoke kat depan laptop je…baru real beb…x maen la pkai mic ni…nk pape lgu suma ada!!…maen snuker?? Gua skrg maen konda-kondi kat pdg…nk cba rasa mcm org dlu2 berhibur…saje nk tukar angin~…nk ajak maen boling??…xpe la beb…gua saket tgn…skrg gua layan maen guli…lebeh kurang je mcm boling, cma kecik sket jer….huhu…

Akhir semester…

1. 1- Duet pinjaman – duet dlm akaun dah cecah paras BAHAYA!!! Nk mintak belanja?? Langkah mayat dlu!!! kelibat2 student dah mcm pupus kat mall2… suma yg ada cma family2 saje…ckp pasal mesin ATM…hmmm…~ dah bersawang, dah berlumut!!!!

2. 2- Study – giler kau x study!!!! Dah nk final exam ni….sepanjang hari dok ngadap buku…buku pon naek bosan tgk muka kau….tiap hari, bgn tdo jer….STUDY…pas mkn jer STUDY…berenti solat jap…pastu STUDY lg…sampai tdo pon ngigau, meracau2 ckp rumus itu ini…mmg tahap kritikal…pen yg baru bli semalam, hari ni dah abis dakwat…nk tunjuk byk x byk buat latihan!!!nmpk member tido lena atas tilam…ramai2 angkat gi jumpa bomoh…nk kepastian, jin mana dah merasuk member sorang ni…

3. 3- Attendance – hari2 terakhir klas…masing2 cba utk tidak ponteng klas…tp kalo yg dah lebih limit, mereka sudah bersiap sedia dgn softcopy surat MC…mmg satu konspirasi yg sgt terancang…tp kdg2 nmpk jgk ‘bodoh’nya…kalo yg sorang ni alasan dlm surat migrain, yg laen pon migrain…yg tukar cma nama & no matrix je…lecturer x kesah, asalkan ada surat… jd xda la pening2 die nk cari alasan dikemudian hari…

4. 4- Berfoya2 – perkara biasa ujung sem…BBQ la…!!itu je yg mampu…paling2 rm10 hengget jer…suma ni cukup syarat je utk meraikan final exam yg dah tamat….nk nmpk grand lg, wat kat air terjun…tu pon kalo ada duet lebeh la…time2 ni la, segala hutang2 diungkit….uiihhh, berkira benor… air suam yg belanja awal sem ari tu, ungkit blk….!!!sengkek x sengkek wa ckp lu….~~

Haaa… tersengeh sorang2…knp??setepek ke muka sendiri?? Haha…suma pon lebeh kurang jer….korang x prasan ker suma ni mcm kitar semula je tiap sem…suma sudah boleh dijangka…itu pon kalo korang perasan la…

p/s: x sabar nk lalui AWAL semester…. =D

Thursday, December 16, 2010

kejadian ulat tiket yg menakutkan…~


salam semua…

baru2 ni aku & family aku telah menghadiri majlis konvokesyen abg aku kat UiTM Shah Alam… kali ni agak berlainan sbb suma ahli keluarga ada… kalo sblm ni, mesti ada je yg xda, tp kali ni suma dpt bg komitmen msg2 utk memeriahkan majlis konvo kali ni….

Kalo dlu abg aku naek pentas yg sama utk mngambil segulung diploma, kali die naek ke pentas utk mngambil segulung ijazah… perkara yg sama bakal aku lakukan dlm mase setahun lg, insyaallah…~

Ni yg untung nyer amik diploma, dpt berkonvo dua kali,hehe… bile tgk abg aku time konvo ari tu, teringat peristiwa paling memalukan beberapa tahun dlu…

Sblm aku amik ijazah kat shah alam ni, aku wat diploma kat penang… 1 sem aku blk dua kali je… ada la dalam 2 bln sekali… tp x semestinya time aku blk, abg aku pon ada kat rmh… kdg2 die ada hal, jd x dpt blk…

Ada satu kali tu, x slp aku time cuti merdeka…. bas Butterworth ke Temerloh yg aku bli dgn member aku kena sita… nk dipendekkan cte, malu pnya pasal nk blk rumah sewa, kami bermalam kat stesen bas utk tggu bas ke KL… dr KL kami akan ke Temerloh… sblm ni aku pnh wat, tu yg brani sket tu…

Di pendekkan cte utk kali kedua… bas drop kami di Pudu Raya… dgn pengalaman aku selok-belok di Pudu, aku bwk member aku pergi ke LRT utk ke Pekeliling… dlm lautan manusia time tu, tetiba aku ternmpk kelibat abg aku… mmg x silap lg!!! abg sendiri kan, x kan x knl….~

Aku pon menyapa…

Aku: oit, watpe kat sini??

Abg: eh, xmau2… (tanpa pandang ke arah aku sambil bercakap kat henset)

Die ni biar btol kan, x kan adik sendiri pon x knl… aku pon teruskan perjalanan dgn perasaan penuh hampa… dr KL sampai Temerloh aku pikir menda tu jer… x kan salah org kot… wat malu aku je~

Sampai kat rmh, aku cte kesah td kat bapak aku… die diam je… kebetulan mlm tu abg aku call rumah… bapak aku pon tnya pasal kesah ptg td… rupanya mmg die pon td… die ingat aku ulat tiket…~

Daa…~ muka hensem cmni blh disamakan dgn ulat tiket ker??? Taw la aku jarang blk rmh, x kan la x knl adik sendiri… hisshhh!!!

p/s: len kali kalo ada org sapa, pandang elok2 muka die…~ =D

Saturday, December 11, 2010

Pindah rumah : sejadah bertukar plastik sampah…~


Salam semua…

Hari ni masok fasa kedua aku pindah rumah… pindah brg ye adik2, bkn ‘pindahkan’ RUMAH!! kali ni kami kmas baju2 yg ada dlm almari & asingkan yg mana utk d derma… nk amik suma, roboh plak almari nnt…

Ape yg aku tgk, byk baju2 lama time skolah dlu aku still boleh pkai… mana x nyer, kebykan nyer saiz XL… cmna la aku blh pkai baju besar ni time skolah dlu, haihhh… ni mesti pengaruh hip-hop baju londeh byk mempengaruhi aku time tu… cma suar je la, pinggang dah makin besar, now dah tambah lg 2cm… suma suar kena reject, x muat!!!

Nk bg adik2 aku, suma pon kurus keding… nk bg yg paling bongsu, still awl lg… even nmpk berisi, tp blm sampai mase pkai pakaian org dewasa…. Beliau masih lg dlm era Kiki Lala & Cute Marie…

Dlm dok sibuk2 mngemas tu, mak aku dtg jenguk tgk keadaan… terperanjat die tgk seguni baju kena reject… die mntk hold dlu, kena masok sistem penapisan kali kedua katanya… mana taw ada yg blh guna lg… lgpn baju aku time blaja kat UiTM Sabah dlu byk yg saiz M… maybe blh bg sesape… aku nk pkai mmg x la,haha…

Tgh berdiskusi tu, tetiba die panggil adik aku kat tgkt bwh…

Mak: adiikkk… tolong amikkan mak sejadah kat bwh…~

Adik: ok, kejap.. .

X lame pastu adik aku sampai sambil memegang plastik sampah…

Aku: ni pehal dgn plastik sampah ni??

Adik: td kan mak mintak…~ (kata die yakin)

Mak: mak mintak sejadah, bkn plastik sampah…~

Aku: bengong!!!

Adik: owwhhh…~ (sambil tersengih2..)

p/s: Tu la budak sorang ni, kalo dah maen game, bkn kesah menda sekeliling…haiihh…~

Wednesday, December 1, 2010

kanak2 pintar...~


Salam semua…

Baru 2 mggu kat rmh, mcm2 perkara dah berlaku… 1st, family aku dah pon berpindah rmh… kalo duk kat Bandar temerloh, skrg dah pindah ke area kg… bese ar, org dah meningkat umor ni, x lme dah nk pencen… pemikiran mula nk rasa ketenangan duk kat kg… kite sbg ank kena la sokong mereka… nnt duet belanja kena tarik blk,haha…

Bermula mggu lepas mulalah aku & adik aku mengemas rmh baru kami ni… potong rumput, bakar daun kering, tebang pokok2 yg x berkenaan & now dlm proses mngecat rmh… mcm2 idea… ape yg aku dpt simpulkan, mmg rmh ni akan jd colorful x lame lg… mana x nyer, tiap bilik laen kaler… ruang tamu & dapur pon laen… dgn kederat 4 kerat inilah bakal d perah utk mnyiapkan semua perintah org tua aku… kalo time kat U perah otak, skrg perah tenaga plak… kurus x jgk,haha…

Mlm2 kami 5 beranak tidur sebilik… blk laen x kms lg… brg2 mngecat simpan dlm 1 blk laen… suma ni utk sementara waktu je, sblm brg2 dr rmh lme sampai…

Mcm beselah, dah lme x jmpa abg die, adik aku yg paling kecik ni byk tanya… dr sejarah zaman sekolah aku sampai Universiti suma nk tnya… jom ikuti diskusi kami:


Cerita 1 (mksd PhD)

Adik: abg, skrg ni abg amik Ijazah kan??

Aku: ye…

Adik: dulu amik ape??

Aku: diploma…

Adik: pas ijazah ape plak??

Aku: master… pastu PhD…

Adik: PhD tu ape?? Hmm… (cba berpikir sendiri…) P = power…. hD = high definition…~

*aku gelak separuh mati….!!! (seb bek bdk2, kalo x dah lme kena pelangkung aku..)



Cerita 2 (maen game bola)

*sblm kejadian, kami bermaen game Fifa 11… kami bet kalo aku mng aku dpt cubet die tiap2 hari… kalo die mng aku bg hadiah PELEMPANG! (bet dgn bdk2 mmg cmni,huhu…)

Adik: td Ayeh mng maen bola… jd abg x blh cubet Ayeh lg… (kata die penuh bangga..)

Aku: eleh, abg saje je td…

Adik : jd Ayeh dah mng, abg nk bg ape??

Aku: sblm ni dah bpe kali dah mng?? (saje wat2 lupa…)

Adik: 3 kali!!! (jawab die yakin)

Aku: owh…~

*sejurus slps tu, 3 das pelempang hinggap ke muka beliau… =D


p/s: bdk2 sng btol lupa... =P


Saturday, November 27, 2010

Pembongkaran : hakikat lelaki bujang…~

gmbr hiasan semata2...

Salam semua…

Kalau korang tgk dak2 laki ni time g klas, time kuar dating or time lepak2 kedai mamak… ape korang nmpk?? Hensem kan?? Rambut berbagai style, baju smart & suar jeans lusuh… mmg membuat ramai dara terpikat… meleleh air liur… ok2, sblm tu sapu dulu air liur tu… bc sampai abis dulu…

Tahukah korang (pompuan2 d luar sana), hakikat sbnr mereka ini?? Sebelum mereka kluar dr rumah sewa diorg???

Ckp pasal rambut… ada yg mmg jenis rambut sng nk urus… setting 2minit dah siap… tp yg jenis rambut serabai & x blh nk d bendung, mmg berjam2 kat dpn cermin… Wax yg baru bli 2 3 ari lepas dah tggl separuh… org len blh pkai sebln, die pkai smggu je… setting plak x nk kalah… mesti nk nmpk ala2 style jepun… kalo muka kiut xpe gak, kulit dah la gelap, dah rupa mamat Jawa pon ada… ada hati nk nmpk mcm Japanese boy…

Baju plak… kalo jenis yg badan sedap, mmg pkai baju yg fit dgn badan… nk tunjuk ketul2 kat badan katenyer… padahal baju tu la dok lenjan hari2 kat rumah buat singlet… bau hamis kalah kambing… myk wangi jgn ckp la… mandi…~ itu blm cite roll-on & deodorant spray… habis suma nk sembur… nk tutup bau hamis la katekan…

Ckp pasal suar plak… pergghh!!! Jeans lusuh limited edition… cr la kat mana2 kdai, x jmpa bro!!! mana x nyer, mmg sengaja x basuh suar sampai 2 bln… nk nmpk lusuh natural la katekan… kalo cmpk suar diorg ni dlm kolam ikan, timbul suma ikan… kalo cmpk dlm kolam renang, mau kuning satu kolam… tu diaa… penangan jeans lusuh limited edition…

Itu baru cte org nyer, blm masok cte pasal kat rmh… kalo ckp bab sampah jgn cte la… kalo tuan rmh x dtg wat spot check, dlm sebln je rmh sewa ni dah layak panggil pusat pelupusan sampah… jiran2 x yah susah2 dah nk buang sampah depan rumah diorg… x yah riso dah lori sampah x kutip sampah lambat…. Cmpk kan je dlm rumah sewa dak2 laki ni… same je…

Dak2 laki ni ada tabiat yg paling bagus… “barang aku barang kau, barang kau barang aku..” itulah motto yg d pegang oleh bujang2 ni… kalo kat blk air tu, barang feveret utk d kendurikan ubat gigi & sabun cuci… kalo rokok boleh bli 2 hari sekali… ubat gigi & sabun yg ntah bpe hengget tu ssh btol nk bli… padahal bli sekali blh pkai sebln… yg sengsara tuan punya la… menda2 remeh cmtu nk kena bli slalu… nk mrh, kang terasa… jd biarkan je la… seb bek berus gigi x kongsi, kalo x kasi berus mangkuk jamban, pastu simpan lek lok kat tmpt berus gigi… baru die taw gosok gigi perisa jamban!!!

Byk lg nk cte, tp cukup la sekadar ini saje… kang cte byk2, nmpk sgt nk menjatuhkan kaum sendiri… kpd pompuan2 d luar sana, kalo kuar dating tu, tgk laki kau dr ats sampai bwh… adakah beliau mempunyai ciri2 d ats??

p/s: ssh btol dpt jmpa laki yg btol2 bagus dr segi pengurusan diri…huh!!~

Thursday, November 25, 2010

Aku pembunuh...~



Bukan pintaku

hidup sbg pembunuh

Takdir yg menentukan

Mengharapkan ia akan berakhir

Suatu hari nnt….


Saban hari dihina dicaci

Oleh masyarakat yg membenci

Ke sana ke sini

Ku berlari mencari arah sendiri....


Ku cuba dan terus mencuba

Supaya segalanya terhenti

Tapi apakan daya

Aku hanyalah insan yg lemah

Tidak berdaya mengharunginya sendiri....


Kamu di luar sana

Berhenti merungut

Berhenti mencaci

Beri pertolongan kpd kami

Agar menjauhi segala najis ini

moga pembunuhan akan terhenti....


salam semua…

entry kali ni agak berlainan sedikit… sbb ada sedikit puisi d ats… knp?? Saje je… sbg satu bentuk serangan balas kpd entry terbaru blog rakan aku… dlm entry tersebut die ada mencaci & menghina golongan perokok… bukan nk marah, cuma nk buka kan minda agar tahu seba sedikit kebenaran…

ya, aku seorg perokok… knp?? Salah?? Mmg aku bersalah… semua yg merokok bersalah… merosakkan diri dan memberi kesan buruk pd yg laen… tp sedarkah kamu semua (yg x merokok) yg kami ini merokok bkn ats kehendak kami…

kami semua sudah tersilap jln... salah memilih kawan… bagaimana aku mula merokok?? Segalanya bermula time aku form 5… aku masih lg ingat time tu paper fizik utk SPM… aku merungut pd seorg kawan… aku beritahu dia yg aku tension study… mintak pandangan beliau, mungkin ada jln penyelesaian… bygkan bile seorg student TOP 1 sekolah member solution dgn merokok dpt memberi ketenangan…

aku yg x seberapa pandai ni, trus setuju bulat2… ptg tu die ajk aku dgn seorg lg kwn aku naek ke dorm kosong d tgkat paling ats asrama… katanya die curi rokok tu kat tandas… tempat biasa bdk2 nakal simpan rokok takut kantoi dgn warden… x taw plak die ni stalker…

kalo sape2 yg merokok, mesti korang tahu cmna rasanya merokok rokok Dunhill utk kali pertama… aku yg x tahu pape ni terus mngikut… satu pam, dua pam, tiga dan seterusnya… aku makin seronok… habis sebtg, aku beritahu kawan aku yg aku nk rehat sekejap…aku baring ats katil… 2 rakan yg laen balik ke dorm masing2…

tanpa aku sedar aku terlelap sorg2 sampai ke maghrib dek ‘khayal’ yg keterlaluan… percubaan kali kedua, aku pening sampai kena papah masuk dorm… tp itu semua sementara…. Dr hari ke hari aku semakin kuat utk menerima nikotin yg ada dlm rokok…

skrg ble dah lame merokok, rasa mcm nk berenti… rasa membazir tu selalu dlm kotak pemikiran…. masyarakat skrg x menerima perokok ni… kotor, busuk, bodoh & hina semua dilemparkan… tp tahukah korang, betapa ssh nya seorg perokok nk berhenti… mereka perlukan sokongan moral dr org laen…

aku?? Dah byk kali percubaan berhenti merokok… paling lame sebln, time puasa tahun 2008 dlu… tp ble raya, start blk… knp?? Aku merokok ke x, mana da org peduli… aku x bet kat sape2 pon…

baru2 ni harga rokok naek lg… smgt nk merokok kembali pudar… tp mcm biasalah…sekejap je… ble dah

biasa dgn harga baru, tegar blk… nk buat cmna kan… harga myk naek seposen dua, suma naek hangin… kalo boleh nk roboh2 kan rumah PM… tp harga rokok naek, xkan nk merusuh gak kot… trima je la takdir…

sampai skrg, aku still lg mencuba utk berhenti merokok… tp ble dipikir2 kan, akhir nnt aku akan kembali merokok…sampai bila harus begini??

p/s: sampai skrg aku masih mencari siapa yg boleh mendorong & beri sokongan utk aku berhenti tabiat buruk ni… meng-HENTI-kan tabiat merokok utk perokok besar pahalanya… spt kamu menyelamatkan seorg manusia ke lembah maut yg sia2…~



Sunday, November 14, 2010

erti sebuah keMERDEKAan...~




Salam semua...

Mengikut kamus dewan, ‘merdeka’ bermaksud bebas, lepas, berdiri sendiri dan tidak bergantung kepada orang lain..Pengisytiharan Kemerdekaan Tanah Melayu merupakan peristiwa pengumuman kemerdekaan Tanah Melayu pada 31 Ogos 1957..


itu maksud merdeka utk negara kita yg tercinta ini... tp bkn perkara ni yg aku nk bincangkan.. tp apa itu erti kemerdekaan bg seorang pelajar...


aku bebas!!!!!


mengikut kamus hidup seorang pelajar, 'merdeka' bermaksud bebas dr segala beban tugasan semmgnya amat perit utk d lalui... merdeka juga merujuk kpd tamatnya 1 semester yg d rasakan seperti berada di medan perang...

antara maksud lain yg berkaitan:
1. tidak perlu lg bgn pg2 merempit d tgh2 'jam' utk ke kelas
2. tidak perlu lg tido atas meja
3. tidak perlu bersengkang mata mnyiapkan assgment yg d beri sebln yg lepas
4. tidak perlu lg mkn megi tiap hari
5. tidak lg tido bla matahari sudah tegak d kepala
6. tidak perlu membuka buku2 tebal yg blm tentu paham isinya
7. tidak lg basuh baju 2 mggu skali
8. tidak perlu menghafal segala bapak formula & teori yg blm tentu masok exm
9. tidak perlu mengadap kedai mamak tiap ari
10. tidak perlu menanggung tekanan yg melampau

antara kesan2 dr 'kemerdekaan' ini:
1. seseorang akan tidur sepanjang hari x kira siang & malam
2. menonton TV x henti2
3. mkn lebih dr 5 kali sehari
4. online 24/7 utk fesbuk, twiter & blog
5. peningkatan berat badan yg sgt pesat
6. sudah mula berjinak2 utk mngetahui isu semasa d akhbar & TV
7. murah dgn senyuman sentiasa
8. mula menjadi manusia normal
9. menonton movie sepanjang masa
10. cba mngingati nama adik sendiri... =D


MERDEKA!!! (comel dak ni,huhu..)


p/s: akhirnya hari yg aku tggu2 dah pon tiba... 14/11/10!!!



gambar dr:




Thursday, November 11, 2010

perihal KENTUT....~




salam semua...

ada apa dgn KENTUT?? busuk?? pernah bau kentut wangi?? jd kentut busuk itu perkara biasa... yg membezakan level BAU die saje... kalo mkn plik2, maka kentut pon bau la plik2...~

aku?? aku suka kentut2 ni... tnya la dak2 rmh aku... mesti diorg mengiyakan saja... rilek la, kentut menda yg sihat kot... x kan nk simpan angin dlm bdn, nnt saket br taw... even aku ske kentut, aku x semestinya aku men kentut merata2...

kentut ada adap... kalo tempat public korang kentut, korang mmg nk kena penyepak... nk2 lg naek KTM yg bersesak2 mase ujung mggu... kompem next station korang kena tendang kuar dr tren...

ada org segan nk kentut... kentut pon malu2... even kat rmh sendiri... takot org dgr... chaitt!!! hipokrit!!! kalo dlu ramai dak2 rmh aku ske perli2 aku kentut, skrg mereka sudah berani melawan kekuatan kentut mereka dgn aku!!! mereka sudah berubah, anda bila lg??

tp suma ini x cukup melawan Raja Kentut kat rmh aku... die seorg LEGEND... bayang kan... time mkn kentut, minom pon kentut... time TIDO pon blh kentut... time mandi dlm bilik air org len dok menyanyi, die dok kentut2...haha... aku mmg tabik kpd beliau...!!!

aku ada satu theory... kpd korang yg ske tahan2 kentut ni, tinggalkan la perangai cmtu.... bayangkan gas yg tgh berusaha nk kuar tu, korang gi tarik balik masuk dlm.... perghh... silap ari bulan gas tersebut blh masuk blk dlm perut then kuar ikot mulot....

bau mulot + bau kentut = bau LONGKANG!!!

haaa... takot?? itu cma theory aku la,haha... jgn dok percaya plak... tp x mustahil blh berlaku kan?? hahaha...

jom kta usha gmbr2 lawak yg sempat aku google td, hehe....

pernah ke ada papan tanda cmni??


aku dpt bayangkan pasaraya ni akan roboh jap lg...


siap ada buat baju lg... nice..~


dlm air pon blh kentut??


ini paling terbaek!!! gas kau mmg merbahaya!!


okay... skrg mari kita uji tahap kentut korang.... aku harap pasni, korang suma berubah...

soalan:
anda org yg bagaimana??
1. X jujur - org yg kentut tp salahkan org laen...
2. Bengong - org yg tahan kentut berjam2...
3. Yakin diri - org yg kentut dgn LANTANG!!!
4. Sadis - org yg kentut dlm selimut lalu dikibaskan baunya...
5. Strategik - org yg sembunyikan bunyi kentot dgn ketawa kuat2...
6. Misterius - org yg kentut tp x dpt dikesan...
7. Gugup - tiba2 kentut apabila disergah!!!
8. Periang - org yg kentut pastu senyum sorang2...

haa... senyum sorang2 ke?? kentut ehhh?? =D




p/s: aku org yg jenis nombor 3.... hehe..~



artis Malaysia kalahkan populariti Justin Bieber...~



salam semua...

haaa... jgn korang ingat artis M'sia ni cikai suma... korang ingat artis barat tu suma hebat sgt ker?? ckp pasal Justin Bieber, sape x knl kan?? nk2 lg gurlz... muka jambu gituuu...

aku dlu mana knl dgn mamat jambu ni... pas member aku post kat fesbuk, br la aku tahu kewujudan die ni... mula2 mcm plik, tp lme2 mcm layan plak lgu die ni... ari2 dok maen lgu die kat laptop aku....

ITU DULU!!! sekarang tidak lagi...~ skrg Justin Bieber ada pencabar yg terSANGAT hebat!!! sekali aku dgr lagu ni, trus aku minat... hari2 aku pasang sampai la hafal setiap bait2 lirik die...

tp ape yg penting die ni artis MALAYSIA!!!

mesti korang x sabar2 nk taw siapa yg aku maksud kan, betul?? jgn gelojoh, jgn ketar2... mari sama2 kita perdengar lagu die ni...

JOM usha!!!

klik di sini --> artis Malaysia terHEBAT!!! (aku malas nk upload kat blog, trus ke YouTube k..)











artis terhangat!!!!


haaaa..... cmna?? menarik?? rasa2 Justin Bieber blh cr mkn x?? hahaha.... =D

p/s: kalo korang rajin bkk fesbuk, mesti korang ada nmpk video ni...





Tuesday, November 9, 2010

entry khas utk mereka yg repeat subjek...~

salam semua...

sbnr nya menda ni setepek kat muka aku jgk,haha... dah lali bab2 repeat subjek ni... bkn lembab, tp xda luck... kdg2 kita dah smgt, lecture plak x ngam... kdg2 gap exm yg terlalu dkt buat kita xda mase nk wat persediaan rapi.... SETUJU??


pedulikan semua itu!!! x penting pon... yg penting kita sentiasa bersemangat nk teruskan perjuangan... pepatah ada mnyebut "gagal sekali bkn bermakna gagal selamanya..."... pepatah AKU mnyebut "gagal sekali APAada hal??"......


dalam entry yg lepas yg bertajuk bakal engineer...~ aku ada mnyatakan yg aku x kesah org nk ckp aku ni bdk malas, sbb aku byk kali repeat... mmg aku mls pon, ske study last minit... nk wat cane kan, last minit baru nk dtg semangat...


tp korang jgn rasa down sampai nk bunuh diri ble repeat subjek ni... drpd bunuh diri, baek korang bunuh nyamuk kat rumah aku ni ha... ada gak pekdah...~ ari ni aku nk bg korg semangat utk terus bangun dan pecut meninggalkan "budak2 pandai" ni...hak3~


jom usha!!



tengok!!! kan aku dah ckp... hidup ini spt roda... hari ini kita berada d bwh rakan2 kita... ble "roda" sudah bergerak, kita akan berada d atas...


come on la guys.... korang gagal exam je pon... bkn gagal dlm hidup...~



p/s: gagal mengajar erti kehidupan... ble kita sentiasa berjaya, kita x kan terpikir suma ini...~

*sumber dr fesbuk member kpd member aku...

Sunday, November 7, 2010

konspirasi freemason & hari kiamat...~


salam semua...

semua tahu pasal freemason... semua tahu pasal hari kiamat... freemason d kaitkan dgn kebangkitan Dajjal & hari kiamat pula d kaitkan hari kehancuran dunia... kemunculan 2 perkara ni petanda kehidupan d dunia akan berakhir... itu semua kita tahu....

pertama, mari kita sentuh pasal freemason... aku bkn seorg yg tggi ilmu agama & aku bkn seorg ahli teori.... 1st time aku tahu pasal freemason ni, aku x tahu sgt.... mls amik port... 2 bln lepas, aku berpeluang menonton dokumentari The Arrival yg d kaitkan dgn pembongkaran freemason...

aku mmg lambat... menda tu dah lama... tp mmg x d nafikan slps menonton dokumentari tersebut aku agak terpengaruh... sedangkan semua tu isi kandungannya masih d ragukan.... bagaimana mereka blh buat dokumentari begitu detail dlm 52 episod... sampai skrg aku masih ragu2... tp itu bkn yg aku nk sampaikan skrg...

byk perkara d kaitkan dgn freemason dgn konpirasi Dajjal ni.... menara berkembar KLCC jgk tdk ketinggalan... x sangka, negara kecil mcm kita ni pon ada termasok dlm list mereka... mereka mengatakan yg KLCC tu adalah The Gate... aku x pasti gate ape, mungkin ke tandas barangkali...

padahal bentuknya hanya lah seakan2 gate saje... skrg, kecoh pasal Menara Warisan yg PM kita nk buat... terang2 dah mcm gate... jd mksd nya d Malaysia ada 2 gate!!! nk ikot mana satu punya gate ni?? mungkin mereka nk buat 2 pilihan gate kot... ramaikan makhluk d dunia ni... feymes siot Malaysia... mmg time tu ekonomi Malaysia melonjak berlipat-ganda gara2 the gate ni....

paling aku sayu hati aku ni, ble ada pihak2 yg x bertanggungjawab menyebarkan dakyah mereka yg mngatakan siri kartun Upin & Ipin ada satu konpirasi freemason... itu cte bdk2 la... hei, sudah la!!! cukup!!! org len nk berteori, ko pon nk berteori...tp nk menjatuhkan bangsa sendiri...

dulu pon kecoh pasal iklan hari raya yg d kaitkan dgn konspirasi ini juga... knp la jd cmni... pemikiran rakyat kita ni, kalo sorg dah melenting, suma nk melenting... mcm pop-corn dah aku tgk... pemikiran kolot!!! tuhan dah bg otak suruh berpikir, bkn men ikot je org len ckp...

satu lg, br je aku tgk kat satu blog... program Akademi Al-Quran & Imam Muda pon kena jgk... bodoh nyer la... itu dah terang2 program agama, ape kaitan dgn freemason?? kolot!!!

keduanya, aku nk sentuh pasal hari kiamat... terlalu byk teori pasal bila hari kiamat ni... dr dlu sampai skrg x abis2 lg... terbaru, keluarnya video Manusia Akhir Zaman... dlm tu complete menceritakan freemason & hari kiamat... video tersebut kalo x slp aku, mereka jangkakan 2012 akan berlakunya kiamat... dah mcm filem barat plak...

kesimpulan:
ada apa dgn freemason?? ada apa dgn Dajjal?? takut?? kita ada tuhan yg sentiasa menolong umat-Nya yg dlm kesusahan... sudah d nyatakan dlm al-quran pabila keluarnya si Dajjal ni, dtg pula Imam Mahdi & Nabi Isa...x cukup lg?? x percaya dgn al-quran?? ntah2 mereka2 ini saja membuat cerita itu ini supaya umat Islam goyah Imannya... sampai dah lupa mereka ada al-quran...

hari kiamat pula... bila hari kiamat?? mesti nk kena tahu ke?? sudah tuhan memberitahu bila akan terjadi bila hari kiamat, hari jumaat... tp jumaat bila?? itu tidak d beritahu... okay, skrg tolak semua tarikh2 hari kiamat yg anda tahu... aku pula mahu berteori!!! hari kiamat yg aku jangkakan adalah 100tahun dr skrg!!! adakah itu alasan anda tidak solat? tidak puasa? tidak menunaikan semua yg d tuntut?? sudah lupakah anda bahawa keMATIan itu boleh terjadi dlm bila2 masa saja?? mlm ini anda buat maksiat, esk bila anda pergi kerja tiba2 lori kontena rempuh anda dr belakang... ada maknakah lg 100tahun yg aku ckpkan td?? pikir2kan la sedalam2 nya...~

p/s: bila kita terlau obses dgn perkara begini, sampai kita lupa yg ajal maut d tgn tuhan... tidak perlu tggu hari kiamat, tidak perlu keluarnya si Dajjal.... kalo esk tarikh kematian anda, bagaimana??? sudah cukup amalan anda??




Friday, November 5, 2010

budak kantoi tgk video lucah...~




salam semua...

entry kali ni xda kaitan dgn video 18sx... gmbr pon xda, sbb blog aku bkn blog porno okay... cma aku nk kongsi korg pasal satu menda ni...

baru je td aku bkk satu laman web ttg keagamaan... jgn ingat aku ni asik bkk fesbuk, x taw langsung pasal agama okay... menda2 cmni kena seimbang...

jd tgh2 syok baca artikel kat satu laman web ni, aku ternmpk satu link... Cara2 mandi wajib mngikut sunnah... aku pon klik la... aku pon kdg2 was2 jgk dgn topik ni...

dah abis bc artikel, aku bc plak komen2 kat bwh die... mana taw komen2 tu ada kaitan dgn aku, jd aku x yah la tnya soalan yg sama...

tiba2 aku terbaca satu komen... dr seorg budak... agak menarik perhatian aku... jom usha...

klik utk lebeh besar


p/s: dasar budak hingusan,x pandai nk kaver line... tgk, kan dah kantoi,haha...




perihal final exam...~


salam semua...

setelah bertungkus-lumus study 2 hari berturut2, ptg td tiba mase nyer mnguji tahap kefahaman ape yg d ajar selama 1 semester... (even br smlm aku br tahu ape yg belajar selama ni,haha..)

dgn berbekalkan smgt & sweater yg tebal, aku pon masok dlm dewan peperiksaan yg smmg nyer mcm freezer...

sementara menunggu jam tepat pukul 2.15pm, ketua pengawas benarkan kami membuka kertas soalan utk seketika...

soalan 1 : hmm, boleh goreng ni...
soalan 2 : calculation die baru aku tgk pg td, masih segar dlm ingatan...
soalan 3 : calculation die aku dah buat byk kali...
soalan 4 : agak ssh, tp aku masih boleh goreng lg...
soalan 5 : hanya 1 pecahan, tp 20markah... tp aku x tahu ape2...

agaknyer kalo aku tggl soalan 5 ni, rugi besar la jawabnyer... die mntk disscuss ttg "water footprint"... setahu aku, lecturer x penah ckp pasal menda ni...

so mmg dlm otak aku zero ttg menda ni... dlm note pon xda... aku mula gelabah... aku tnya org depan aku, die kate x tahu... tnya org blakang, kiri, kanan pon x tahu... habis la...

tetiba aku terpikir nk tnya ketua pemeriksa saja... lgpn die tu bekas supervisor aku... baek org nyer...

sementara die kutip kertas attendance, aku buat ape yg patot... sampai je die kat meja aku, aku tnya..."encik, water footprint ape eh?? x paham la...", tanya aku penoh harapan... "hmm, kalo sy bitau, mesti awk dpt trus jwpan nyer... tp menda ni lebeh kpd terminology... cba awk pahamkan ayt die btol2...", kata die & trus berlalu...

hampa.... ape yg aku harapkan musnah berkecai.... jd aku cba ignorekan menda tu seketika sementara aku buat soalan laen...

tiba2 die patah blk... die bisik pd aku... "footprint tu mksd die tapak kaki....~", kata die yakin...

sekali lg harapan yg tiba2 menggunung berkecai kembali...~

p/s: encik, sy tahu la footprint tu tapak kaki, tp sy tnya ape mksd "water footprint"...~
p/s/s: encik ni cba buat lawak dgn aku time saat2 genting ni...




Wednesday, November 3, 2010

roti JANTAN!!! (18sx)


salam semua...

"order...", kata mamak kpd kami... "roti apa ada??", tanya aku utk kepastian... "roti kosong, roti telor, tosai...aaaa, roti JANTAN...", balas beliau...


"hah, roti JANTAN??", aku terperanjat... dlm kepala aku dok pikir ni mesti roti canai tabur dgn kopi Jantan ni... sbb roti Milo pon wat cmtu jgk...


"roti Jantan tu cmna??", tanya kawan aku dgn penuh keterujaan... "aaaa, itu roti kosong campur telor DUA bijik, tambah pisang satu...~", balas mamak lg...


aku dok pikir2 lg... lmbt pikap...~ tiba2..... HAHAHAHA....~ giler lucah korang punya order!!!


p/s: cmni punya order pon ada ke??....~ =P (kalo nk try, g la Restoran Khalifah kat blakang Unisel)




Tuesday, November 2, 2010

polis trafik naek minyak...~

gambar hiasan sahaja

salam semua...

gara2 nk blk cuti sem ni, aku terpaksa round2 shah alam cr bag hiking utk blk kg... nk wat cmna, nk pos moto mau nk dkt rm200... drpd aku pos, bek aku bli bag hiking sebijik, then blk jer nek moto... jimat sket... len kali blh guna lg...

asal nyer sbb cuti sem ni nk bwk byk barang blk kg, jd aku xda bag besar kalo aku bwk moto... aku ada bitau bapak aku, aku ingat nk blk naek moto, then patah blk ke shah alam naek bus nk amik bag plak...

x pasal2 kena marah sbb aku bg idea bodo cmtu,hahaha... last2 aku bg cdgn bli jer bag hiking yg besar kontena tu, then bwk naek moto... selesai masalah...~

habis pusing2 mall kat shah alam, aku g plak jusco bkt raja... mana taw ada jual kat ctu... time nk wat U-turn kat traffic light kat area jusco tu, aku nmpk ada kelibat polis trafik...

time2 peak hour mmg diorg ada kat ctu... nk d jd kan cte, lampu traffic light pon tgh merah... kete dr arah bertentangan pon tgh berderet jln, jd aku berenti la dlu... kang aku maen masok je, kena kejar dgn kuda putih naya je aku...

tgh dok sedap usha kete lalu lalang, tetiba..."oiii, jalan la!!!", jerit abg polis... aku terpinga2... die jerit kat aku ker... aku pandang blakang... xda moto pon... aku ker?? "woiii, pekak ker?? jalan la!!!", jerit abg polis bengang....

aku makin cuak... gila ke hape brader ni, kete depan aku still lalu lalang, kemain laju nyer... die suh aku jln?? nk suh aku mati ker???

tgk keadaan polis tu mcm naek hangin jer, pandang kiri kanan, aku pon pecut trus moto aku... sebelum blakang tengkuk aku kena sedas tembakan, bek aku blah....

sepanjang aku kat jusco tu, aku dok pikiaq... polis td tu waras ke x...~

p/s: polis malaysia... MESRA, CEPAT & BETOL...~


Monday, November 1, 2010

mamak hatrik!!!

salam semua...

pengenalan:
korang ingat player bola je boleh hatrik?? korang salah!!! mamak pon boleh hatrik!!!

bukti:
"order macha...",kata mamak freshie... "coke satu, nasik goreng cendawan satu...",balas aku...

*sambung borak...(bla....bla..bla..)

agak lama menunggu order yg x sampai2, aku panggel si freshie td... "mana nasik goreng??",tanya aku utk kepastian... mana taw lupa plak kan..."itu tukang masak keluar beli barang...sikijap aaa...",balas dia selamba...

1- Kesalahan kali pertama
aku sambung borak lg... x lama pastu nasik pon sampai...."ble mase plak aku order nasik goreng cina?? cendawan jd 'cindawan' ke hape??",tanya aku pd member2 laen... gelak kami sinis... mmg aku dah agak, kalo org baru mmg cmni.... xpe, bg die peluang...

"anney, saya order nasik goreng cendawan, bkn nasik goren cina...",kata aku...."aaa, sikijap...",die blk semula ke tmpt masak buat order baru... mungkin die sedar kesalahan beliau...

"macha, cendawan habis....",kata mamak freshie... pulak dah...~ "hmm, tukar nasik putih telor bungkus la...",kata aku... die pon beredar semula ke tempat masak...

sambil2 tu aku mengangkat tgn berdoa supaya mknan plik2 xkan sampai...

2- Kesalahan kali kedua
kami sambung lg perbualan... agak lama jgk menunggu, nasib baek ada bola time tu... aku perhati tingkah laku 'budak baru' tu... spt die x keruan ble sedar die d perhatikan...

order sampai utk kali kedua... tiba2 kami semua gelak separuh mati... ini btol2 lawak giler!!! nasik putih + telor mata dlm bekas polisterin...~~

aku yg nk marah pon TERPAKSA gelak dlu... agak lame sesi gelak ketawa... aku pon mls nk cr pasal lg, trus bgn bawak benda td ke tempat masak...

"bang, saya order nasik putih telor bungkus, ini yg sampai bang...", gelak sinis aku... tukang masak sudah dpt hint ape yg SEPATUT nyer die masak...

aku kembali ke meja sambung gelak,hahaha...

3- Kesalahan ketiga
kami sambung balik menonton bola dek kerana iklan Raja Lawak sebentar td... sedang kami asyik menonton bola, tiba2 order sampai... kali ni die xda tggu dah, letak trus blah... malu dgn kami mungkin....

tp mmg beliau d takdirkan utk jd 'bahan' mlm tu, kami gelak utk kali ke-3... mana kan tidak, order dah betol, tp die bantai bungkus jgk... haddoii...~

aku bungkus jgk mamat ni karang... ni nk suruh aku mkn kat rumah ker?? bola x abis lg ni... x pon beliau malu kalo aku mkn kat ctu...

haaiiihhh.... naseb badan...~

p/s: terpaksa la aku order kali ke-4, kali ni aku order pinggan + sudu... hmm~




Saturday, October 30, 2010

perihal kedai mamak...~

salam semua...

"nk mkn mana ari ni??",tanya aku... "Ehsan!!",jawab mereka... jawapan yg semmgnya aku paling mnyampah...

*Ehsan = kedai mamak kat area rmh kitorg...

byg kan la, pg muka kau... tghari pon muka kau... mlm pon muka kau... kalo ada bola pg2 buta, muka kau jgk... kdai mamak ni dah mcm dapur rumah kitorg... asal lapar je, ctu je la peginya...

knp aku x ske?? mmg aku x ske!!! kalo korg nk rasa mcm mana aku rasa, korg dtg la time kul 8mlm sampai tgh pagi buta... korg akan rasa mcm ko d layan mcm sampah...

duduk sana tggu order, setgh jam blm tentu diorg dtg amik order... pastu ada sorg 'org tua' nk mampos yg se-mmg-nya muka sentiasa ketat... kalo die amik order, jaga2 la... aku & member2 aku dah bese kena maki dgn die...

sendiri telinga pekak, pastu salahkan pelanggan... order len, sampai len... mcm sial!!! dasar tua nk mampos, kalo ada pompuan kat table 2, die punya 'nice' aku rasa nk amik pisau korek die punya mata...

x pernah aku tgk mamak cmni pnya shit!!! pernah satu ari aku tgk bola dgn member aku, sambil2 tu mkn kuaci... blh plak die mrh kitorg... kau pekerja ke aku pekerja?? aku bkn mkn sepah2, aku letak elok2 kulit kuaci tu...

aku tggu mase je ni, kalo dah x tahan, mmg aku bg penumbuk kat muka si tua ni...

satu lg aku x ske dgn kdai ni... ble mlm je mesti x cukup pekerja... bayangkan la, yg jaga kaunter die, yg amik order die, yg buat roti canai die, yg sambut telefon pon die... serabot giler...mana suma pekerja diorg ni?? dulu kemain ramai, pastu ntah kemana...

nk kata kedai ni miskin, cawangan kat shah alam saje aku penah jmpa 3... x taw la service kat 2 lg kdai cmna...

pernah aku ckp kat member aku,"ko jgn sebot nama kdai tu lg, aku bakar kedai tu nnt!!"... mcm xda kedai len nk mkn... aku rasa diorg ni ada letak something dlm makanan ni...x pon letak pelaris.... tu yg sangap sgt nk g sana...

p/s: kdai ni pnya penangan lebeh hebat dr kdai nasi lemak spender kat Kolej Jati cek habaq hang!!!




Friday, October 29, 2010

bakal engineer...~


salam semua...

skrg ni musim final exm... kebanyakan ipta pon sama... tp mmg habit aku ni, ada 'sedikit' perasaan malas yg sgt ssh nk d bendung...

kalo aku dah x suka sama 1 sbjek tu, mmg susah aku nk bkk buku start study... dats y la dr zaman diploma sampai le ke degree ni, asik dok me-repeat jer,huhu... repeat tu dah jd sebahagian hidup aku...

kdg2 plik gak aku tgk member2 aku yg len, ble ada sbjk fail, die pnya frust mcm nk bunuh diri... dasar bdk pandai... ssh nk trima hakikat ble gagal...

aku bdk mls rilek je...~

kdg2 aku terpikir gak, jd pemalas ni, ape la nasib nnt... tp ble bkk FB td, aku ternmpk satu artikel yg best... bangga aku jd 'bakal engineer' yg pemalas ni,hak3~

mari kte tgk artikel tersebut:


artikel 1st...

artikel 2...

p/s: ble aku bc menda ni, aku rasa spt menda tu terjadi kat aku... =D

*sumber dr fesbuk member kpd member aku



Tuesday, October 26, 2010

bomoh handal vs hantu raya...~


salam semua....

teringat mase dlu, aku pernah kena alergi pd habuk...kalo aku duduk ats karpet yg x bersih, kulit mula kemerahan, gatal2... kalo mngemas bilik yg berhabuk, habis garu sana-sini...mmg menderita...

bertahun aku mkn pil utk kasi reda dia pnya efek... tp x brapa effektif... sampai satu hari bapak aku suruh mkn Healin Gamat....alhamdulillah, sudah berkurang....

itu cte lame...skrg aku dah 99.9% kembali normal... 0.1% masih ada gatal,huhu...

sblm aku sembuh, byk cara dah bapak aku usahakan...tp suma pon dr perubatan tradisional...satu hari ni, bapak aku ajk ke satu tempat... kate nye bomoh ni handal mngubat org...aku mengiyakan saja...sudah letih dgn suma ni...

agak jauh pedalaman....dgn lampu jln xda, kiri kanan hutan...kami pergi bertiga...aku, adik aku & bapak aku.... selepas puas mencari rumah si bomoh, akhirnya kami tiba...

salam d beri, bomoh tersebut muncul... tidak la spt filem2 melayu, rumah bomoh mesti menakutkan, lampu pkai pelita, asap kemenyan sentiasa terhidu & bermacam2 lg...

bomoh ni agak moden, rumah batu, cukup segala kelengkapan elektrik & air, astro tidak ketinggalan...meriah..~ramai keluarga beliau...

jd efek seram spt dlm filem melayu jatuh merudum...drpd td jantung dup-dap-dup-dap...skrg aku boleh tenang bermain henset...perkara biasa bg bdk2 skrg utk melihat spt cool...aku pon x paham knp perlu aku kelihatan cool dlm hutan ni...~

bapak aku mulakan bicara...mnyatakan hajat kami berkunjung...baru ku tahu, adik aku yg sorg lg ni pon ada simptom2 yg lebeh kurang sama dgn aku...

si bomoh suruh aku berbaring...dibaca ayt al-quran...diminta aku buka mata luas2...diperah air limau nipis d kedua2 belah mata aku...peritnya spt mahu menendang si bomoh jauh2....diminta pula aku tutupkan mata dan d kesatkan tisu ke mata aku...

sambil mulut terkumat-kamit membaca sesuatu yg aku x paham, si isteri mngambil sebatang ranting, d masukkan d celah d antara jari kaki ku...tiba2...~ AAAARRRGGGHHH!!!!

dirapatkan dua jari aku....peritnya buat aku menggelupur....air mata berjujuran...upacara mistik tersebut berterusan agak lama...sehingga aku x berdaya utk bergerak lg...hanya suara sayu2 dr mulut menunjukkan bertapa aku tersiksa...

"dlm badan dia ni hantu raya dah beranak-pinak...mmg kuat...td yg menjerit tu bkn dia ni, hantu raya tu!!",kata si bomoh kpd bapak aku...

spt nya aku ingin bgn dan suruh si bomoh baring...aku pula yg menyepit jari kaki dia....nk jgk aku tgk berapa ramai hantu raya dlm badan beliau...mungkin sudah sekampung....

nk mnyesal x berguna, upacara mistik sudah pon berakhir...kali ini giliran adik aku pula...."hahaha, rasakan aku tersiksa mcm mana td",jerih aku dlm hati....mungkin terlalu gembira upacara tersebut sudah berakhir....

si isteri kemudiannya menyapu2 tgn ku, kononnya hendak membuang hantu raya tersebut, lantas gatal ku akan hilang...katanya...~

"mcm mana dik, dah rasa okay??ada rasa gatal2 lg???",tnya si isteri..."okay dah sikit, gatal2 skit je lg...~",jawab ku tenang...

"bang, ni ada lg ni bang....katanya ada gatal2 lg...",kata si isteri kpd si bomoh...

"haa, pas adik kamu ni, kamu kena buat sekali lg...",kata bomoh...

kali ni mmg menyesal pon dah x guna...~~~~

p/s: korg blh bygkan cmna aku tersiksa kali kedua...isk3~~




LinkWithin

Related Posts with Thumbnails