click...click...click...

tekan je, senang cte...~

Sunday, December 19, 2010

Gelagat student universiti : awal, pertengahan & akhir semester…~


Salam semua…

Tak lame lg kebykan student2 uni akan kembali ke kampus masing2… kat cni aku nk mngucapkan tahniah kpd yg mendapat result2 gempak2… pd yg terkandas dipertengahan jalan, jgn putus asa… blh cba lg semester yg bakal muncul ni… result aku?? Bese2 jer… x yah cte la… bg yg knl sape aku, diorg blh jangka result aku cmna,huhu… xla sampai tahap Einstein, tp xda la sebodoh Didier Drogba amik penalty baru2 ni… sedang2 sajer…

Tp kan, korang ada terpikir ke ape yg korang lalui tiap2 sem mcm same je… yg berbeza cma silibus dlm subjek, tp ape yg dilalui tiap hari, tiap sem sama je… nk tahu?? Jom usha….~


Awal semester…

1. 1- Duet pinjaman – perrrgghhh…ini yg paling d tggu2… selagi duet x abis, slagi tu la mcm2 x ckup… itu nk bli, ini nk bli… tgk dlm akaun duet beribu, tgn ketar2 nk tekan ATM… sehari kalo x tekan mesin tu, rasa mcm x sempurna hidup…waktu2 cmni la segala Uptown, Downtown & suma pasaraya d banjiri student uni… kalo kat Mesia ni biasanya org sambut Year End Sales (YES), diorg ni sambut Semester Start Sales (3S)… ramai peniaga x taw menda ni… kalo diorg combine dua sales ni, kompom kaya-raya…

2. 2- Study – awal2 sem beb…ape ada hal?? Studyyy?? Ape tu?? Xda perkataan study dlm pikiran masing2… sape study awl2 sem, mmg buang tebiat…cpt2 g hantar member tu jmpa bomoh…mana taw kena sampuk dgn Mambang Tanah…

3. 3- Attendance – gila kau…awl2 sem ni mmg mood blaja blm dtg…time kat rmh mana pernah bgn tdo sblm matahati terpacak ats kepala…tiba2 je kena bgn pagi2 buta nk gi klas…mmg potong stim beb!…mlm semlm tgk bola sampai ayam dah berkokok br nk blk, mmg ‘x la’ muncul kelibat dlm klas…

4. 4- Berfoya2 – pusat karaoke, snuker, boling x putus2 org dtg… rasa mcm x sedap ati je kalo duet byk dlm poket…rasa mcm nk belanja je… nk belanja member, member tu pon tgh ketar2 nk ‘buang’ duet jgk…haihhh,cmna tu??tokey2 kedai pusat hiburan hanya mampu tersenyum sampai ke telinga…~

Pertengahan semester…

1. 1- Duet pinjaman – duet sudah pon mencecah paras AMARAN! Masing2 cba utk berjimat cermat… kalo nk beli pon, bli ape yg patot jer…tempat spt Uptown & mall2 sudah kembali pd angka normal…tokey2 still boleh survive dgn keuntungan besar yg mereka dpt 2 bln lepas…mesin2 ATM kembali lengang…

2. 2- Study – masing2 dah mula buka buku…masing2 dah mula berjinak2 dgn pen & liquid paper…x lme lg dah nk Test…kalo x, harammm nk bukak buku…tp ada jgk pemalas mcm SETAN…kalo name pon mls mcm setan, jd kawan die kompom la si TOYOL…mereka ni sgt akrab ble tiba musim Test or Exam…saling memerlukan antara satu sama laen..sooo sweet….~

3-3- Attendance – time ni la mereka2 yg kaki ponteng klas sedang bertungkus-lumus mngira berapa jam lg diorg boleh ponteng…kalo dah cecah 80%, alamatnya kena ngadap org atasan yg ‘bengis lg buas’!!!! time ni jgk la senarai attendance full…suma hadir!!! Tp…………yg dok blakang terkulai atas meja dgn air liur basi meleleh kat mulot…dtg x dtg same je…ble lecturer tnya, blk2 org yg sama jgk yg jwb…yg kaki ponteng blur memanjang…~

4. 4- Berfoya2 – karaoke??snuker?? boling?? Sori ar beb…gua tgh menabung skrg ni…hujung taun ni gua nk hantar nenek gua gi haji…nnt nk bayar tambang flight x cukup plak…gua skrg karaoke kat depan laptop je…baru real beb…x maen la pkai mic ni…nk pape lgu suma ada!!…maen snuker?? Gua skrg maen konda-kondi kat pdg…nk cba rasa mcm org dlu2 berhibur…saje nk tukar angin~…nk ajak maen boling??…xpe la beb…gua saket tgn…skrg gua layan maen guli…lebeh kurang je mcm boling, cma kecik sket jer….huhu…

Akhir semester…

1. 1- Duet pinjaman – duet dlm akaun dah cecah paras BAHAYA!!! Nk mintak belanja?? Langkah mayat dlu!!! kelibat2 student dah mcm pupus kat mall2… suma yg ada cma family2 saje…ckp pasal mesin ATM…hmmm…~ dah bersawang, dah berlumut!!!!

2. 2- Study – giler kau x study!!!! Dah nk final exam ni….sepanjang hari dok ngadap buku…buku pon naek bosan tgk muka kau….tiap hari, bgn tdo jer….STUDY…pas mkn jer STUDY…berenti solat jap…pastu STUDY lg…sampai tdo pon ngigau, meracau2 ckp rumus itu ini…mmg tahap kritikal…pen yg baru bli semalam, hari ni dah abis dakwat…nk tunjuk byk x byk buat latihan!!!nmpk member tido lena atas tilam…ramai2 angkat gi jumpa bomoh…nk kepastian, jin mana dah merasuk member sorang ni…

3. 3- Attendance – hari2 terakhir klas…masing2 cba utk tidak ponteng klas…tp kalo yg dah lebih limit, mereka sudah bersiap sedia dgn softcopy surat MC…mmg satu konspirasi yg sgt terancang…tp kdg2 nmpk jgk ‘bodoh’nya…kalo yg sorang ni alasan dlm surat migrain, yg laen pon migrain…yg tukar cma nama & no matrix je…lecturer x kesah, asalkan ada surat… jd xda la pening2 die nk cari alasan dikemudian hari…

4. 4- Berfoya2 – perkara biasa ujung sem…BBQ la…!!itu je yg mampu…paling2 rm10 hengget jer…suma ni cukup syarat je utk meraikan final exam yg dah tamat….nk nmpk grand lg, wat kat air terjun…tu pon kalo ada duet lebeh la…time2 ni la, segala hutang2 diungkit….uiihhh, berkira benor… air suam yg belanja awal sem ari tu, ungkit blk….!!!sengkek x sengkek wa ckp lu….~~

Haaa… tersengeh sorang2…knp??setepek ke muka sendiri?? Haha…suma pon lebeh kurang jer….korang x prasan ker suma ni mcm kitar semula je tiap sem…suma sudah boleh dijangka…itu pon kalo korang perasan la…

p/s: x sabar nk lalui AWAL semester…. =D

6 comments:

nazierah roslan said...

tak sabar jugak nak tunggu awal sem.haha. ;p

amer_hoosynie said...

x sabar nk kan?? =D

nabila izyani said...

xsbar duet angkasa masok..hehe

syafiq said...

awal sem permulaan baharu..yeah

amer_hoosynie said...

nabila: itulah yg d tggu2.... =D
syafiq: =)

nub said...

cayalah bro!!

tepat kena batang idong plaja2 u..aku skali laa..bhahahah

cpat2 sket duit angkasa masok.lau x 3S aa aku..bhahaha

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails