click...click...click...

tekan je, senang cte...~

Sunday, August 15, 2010

ribut d bazaar ramadhan : dugaan @ balasan??


salam suma...pnt...pnt...pnt...aku pnt tol ari ni...pnt menjengah blog2 org len...atau dgn kate len BlogWalking...sampai aku lupa nk tulis entry ari ni,huhu...blk dr terawih td, trus bkk FB & blog...sampaikan kain pelikat & kopiah x bkk pon...(aku x sedar dowh...huhu...~)

mari kite sembang psl entry ari ni...ramai dah maklum dgn tragedi bazaar ramadhan kat Jasin yg d landa ribut kuat 2 kan??aku ucapkan takziah kpd kluarga mangsa yg terlibat...byk kan bersabar, sesungguhnya ada hikmah d sebalik ape yg berlaku...~

ptg td aku g bazaar ramadhan kat sek17, kat area terminal bus 2...aku tgk kat FB kwn aku kate kat sane best...so, dgn pantas nyer aku suggest kat member aku...spt yg d khabarkan, mmg best ar...knp best??ni nak habaq mai...(wah, ckp utara plak mamat ni...)antara ciri2 bazaar ramadhan pilihan aku, x ramai org(x sesak sampai ssh nk jln...), pilihan yg byk, dan yg pasti mesti ada byk gerai kueh-mueh....aku kan still lg dlm program cabaran 1 bln tanpa nasik...mmg juadah berbuka puasa aku hanya kueh je la,huhu...

singgah kedai pertama...kueh yg aku cr slama ini ada kat ctu...aku pon lupa la name die ape...(kueh kaler kuning2 then ada sambal tgh2 die...)dgn penoh rasa gumbira aku pon singgah....kate nyer 5=rm2...aku ok je la...then nmpk plak karipap(aku mmg mnt karipap,huhu...) trus mntk bungkus skali...aku tnya la,"kak, karipap ni kira cmna??" akak 2 jwb, "2 singgit dik.." mak aii....2 singgit??mksd nyer satu 50sen??gila btol diorg ni...nk kate besar, saiz standard je...tp sbb mls nk pikir sgt, aku mntk la singgit....(padahal rasa biase jer...)

dgn prasaan x puas ati 2, aku pon truskan perjalanan window shopping kat bazaar 2...(bleh ke guna istilah 2??huhu...)rupanyer byk lg kdai ctu yg jual kueh 3 singgit...aku tepuk dahi...knp la bodoh sgt td,hadoii...~

time jln2 2 aku ada nmpk byk lg kdai2 yg amik kesempatan ni...ada satu kdai ni, jual air kecik je pon, tp harga nk letak rm2!!! kdai len kalo rm2 tu dah besar gila dah...(gila nk kaya diorg ni...)then ada lg 1 kdai aku nmpk agak menarik...tertera kat papan gantung kdai 2 "hanya sayuran"...diorg jual popia basah...aku x taw ape yg bagus nyer kdai 2 sbb mmg ramai org...kalo ikot standard harga dlu, 5=rm2...now dah 3=rm2...tp kdai 2 jual 1=rm1!!!mcm s*^%!!!(melampau nk mampos...)aku ada jgk jenguk2 kat table diorg maybe ada something special diorg letak dlm 2...aku nmpk kulit popia,sambal & sayur2..ape yg hebat nyer??ish3...~

itu antara beberapa kdai yg sempat aku terjah...(wah, mcm melodi kau!!)maybe ada byk lg peniaga yg amik kesempatan dlm bulan pose ni...ketahuilah korang, harga utk berjual beli max adalah 2 kali ganda dr harga kos...selebihnya adalah haram...aku x tahu diorg ni amik brapa byk untung...cmna la nk sara idup ank bini kalo sumber pendapatan adalah haram??

x hairan lah ada segala ribut taufan kat bazaar ramadhan...ada sesuatu Tuhan nk tunjukkan...hanya Dia yg tahu...atau mungkin peniaga & pembeli d bazaar ramadhan Jasin tahu tragedi tempoh ari samada dugaan @ balasan...~

wallahulam...~

p/s: kalo kite berniaga ikhlas utk ank bini & x membebankan pembeli, Allah akan lipat gandakan rezeki...(contoh terbaek peniaga nasik lemak & kueh kat tepi Plaza Shah Alam...even bkn berada d area bazaar ramadhan, tp pelanggan tetap ramai & x putus2...)




7 comments:

era_zierah said...

wahhh..dok kat sek 17 ke?
era pon dok c2..
tp skng still kat kmpus segamat..
nak sgt balik n teringin nak g bazar kat c2...
yg psl kedai popia basah yg mahal 2, mmg every year die akan naik kan seposen2...
dlu 50sen je sebiji, skng da naik smpai rm1...
perghh..
mmg sgt melampau..
kat c2 ramai org pon, sbb sambal die mmg best la...
rindu nyeee..
nak balik umahhh....
hehehe..
terlebih emosi lak..
pape pon salam pknalan...

jgn lupe singgah2 my blog erk...;p

amer_hoosynie said...

era_zierah: salam perkenalan...yeke popia die sdp...nk gak rase, tp malu la kalo bli sebijik,huhu...

era_zierah said...

leh tahan gak la...best gak la pd yg minat popia basah...
try je...pkcik 2 x kan marah nye...da die jual mahal, sape suh...hehehhe...;p

amer_hoosynie said...

okay, next time dtg sek17 aku mesti bli,huhu...

aren said...

amer..awk dok shah alam ye..saya pun dok shah alam jugak.bila kite leh bukak pose sama2 ye?? heee

SyAmSuL AnUaR said...

mmg bazar kt sek17 tu x sesak.. tp harga blh tahan gk mahal..kuih pule kecil2 de biasa..
melampau btl dorg cari utng..

Saya Suka Cara Kamu Berfikir

amer_hoosynie said...

aren: dtg la rmh kalo nk berbuka sama2...hehe

SyAmSuL AnUaR: trok kan??

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails